Přežila jsem gulag - beseda s paní Věrou Sosnarovou

 

  • Jako pozvánku k této akci jsem si dovolila zkopírovat zkušenost jedné z návštěvnic této besedy:
    Číst ten příběh je něco jiného, než jej slyšet přímo od paní Sosnarové. Já měla tu čest být na jedné z jejích besed a musím říct, že by bylo slyšet spadnout špendlík. Nikdo se ani nepohnul, dokud neskončila. V knize je ještě trošku víc informací, než nám pověděla osobně. Je to šílené, kruté čtení. Je až neuvěřitelné, že mělo dobrý konec. Když jsem četla knihu, vnímala jsem to vyprávění jen jako pozorovatel, mechanicky jsem četla a sice jsem si říkala, že je neuvěřitelné, jak lidé dokáží být k jiným lidem krutí, ale stále to byl příběh podáván někým druhým. Až při osobním setkání a procítěném vyprávění jednoho nešťastného životního příběhu z mnoha jsem uronila slzu a při znovu přečtení této knihy jsem dokázala naplno vnímat její atmosféru. Jednou ji dám přečíst svým dětem doufajíc, že tato minulost se už nikdy, nikdy nebude opakovat.
  • PŘEŽILA JSEM GULAG – přednáška 15.2.2018

    „A máš to i s čajem!“, ušklíbl se ruský bachař poté, co jsem se po týdnu v černé díře 1x2m připlazila k mříži, abych si vzala první jídlo za dva dny – krajíček chleba. Rozkročil se a chléb pokropil proudem moči.

    Dvě hodiny téměř bez nadechnutí líčila paní Věra Sosnarová neskutečné hrůzy a strádání, které si prožila poté, co byla v květnu 1945 odvlečena se svou matkou a malou sestrou do gulagu na Sibiř.  Ticho v knihovně narvané k prasknutí přerušovaly jen občasné tiché vzlyky. Neuvěřitelný výkon od osmdesátisedmileté ženy, která se chvílemi pod tlakem vzpomínek rozplakala, někdy zase odlehčila sled úděsných situací vtipem. Svým sugestivním vyprávěním vtáhla diváky do tak drsné reality, že se ještě dlouho po odchodu z knihovny nedal tento zážitek vyhnat z hlavy.

    Nelehký životní příběh paní Sosnarové sepsal Jiří S. Kupka pod názvem Krvavé jahody. Kniha vyšla poprvé v roce 2008 a o její úspěšnosti svědčí fakt, že už byla vydána celkem pětkrát.

  • plakát
  • fotky

TOPlist