TÝDEN KNIHOVEN

  • plakát
  • Je už zavedenou tradicí, že druhý říjnový týden proběhne celostátní akce Týden knihoven. Letošní téma je „udržitelnost“. V České republice vznikla v roce 2019 pracovní skupina Udržitelnost v knihovnách. Jejím cílem je prozkoumat role českých knihoven v naplňování cílů udržitelného rozvoje a pomoci jim je rozvíjet, prohlubovat a komunikovat veřejnosti i zřizovatelům. Vychází z Cílů udržitelného rozvoje formulovaných Organizací spojených národů.

    Malé knihovny jako je ta naše samozřejmě nemohou ovlivnit stanovené cíle jako je konec chudoby nebo konec hladu, ale jako každý z nás může přispět nějakou maličkostí a jak známo, kapka ke kapce moře dělá … Například projekt SEMÍNKOVNA provozujeme pro širokou veřejnost už třetí rok. Slouží k bezplatnému sdílení semen užitkových a okrasných rostlin z vlastní sklizně. Máte přebytek semínek oblíbených bylinek či zeleniny? Přineste je k nám. Sháníte semínka, která ještě nemáte? Přijeďte si k nám vybrat... Část rostlin pěstujte na semínka a na konci sezony nám jich pár přineste ... Letos se kromě mnoha dalších můžete například těšit na osivo odrůdy nehybridní cukrové kukuřice, kterou můžu doporučit z vlastní zkušenosti jako vynikající na vaření i na gril.

    Zkušenost s tzv. environmentálními workshopy už také nějakou máme (STARÉ KNIHY V KOŠI NEKONČÍ pod vedením ing. Libušky Hochmanové) a snad můžu prozradit, že něco podobného chystáme i letošní zimu.

     

  • Jako druhé, neméně důležité téma jsem zvolila „mezigenerační solidaritu“. Tato nicneříkající fráze znamená mnohdy pro naše prarodiče velkou pomoc. Rozhlédněte se, prosím, kolem sebe a promluvte s imobilními staršími lidmi, jestli by nechtěli použít služeb knihovny a přijďte jim bezplatně zřídil registraci! Knihovna je schopna i ochotna zařídit i donáškovou službu.

     

  • A nakonec to nejlepší: jako obvykle chystáme amnestii upomínek a noví čtenáři dostanou roční registraci zdarma.

 

TOPlist